Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Винаги

...
Украйна несъмнено заслужава членство в НАТО, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Винаги
Коментари Харесай

Ердоган: Украйна заслужава членство в НАТО

Украйна безспорно заслужава участие в НАТО, заяви турският президент Реджеп Ердоган.  " Винаги сме изразявали поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. (...) Украйна заслужава участие в НАТО ", сподели турският водач на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, с който се срещна в Истанбул, оповестява ТАСС. Срещата сред двамата водачи се състоя в президентския замък " Вахдеттин " в Истанбул и продължи два часа, показва телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Володимир Зеленски на собствен ред благодари на президента Ердоган и на турския народ за оказваната поддръжка. Благодаря на Турция, че поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, сподели Зеленски, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция Нора Чолакова.

„ От самото начало на спора ние демонстрирахме нашата взаимност с Украйна посредством оказване на съответна помощ в доста области – политическа, икономическа, сигурност. Но ние бяхме и страната, която постави най-интензивни старания за преустановяване на войната посредством договаряния въз основата на интернационалното право ", сподели Ердоган в събота в Истанбул след диалози с украинския президент Володимир Зеленски. Пресконференцията беше излъчвана от локални телевизионни канали.

" Ще продължим напъните си за контролиране (на конфликта). Въпреки случилото се, другарството сред Турция и Украйна е изцяло укрепено. Искам актуалните договаряния да бъдат потребни както за нашите страни, по този начин и за нашия район и интернационалната общественост “, добави Ердоган.

Турция чака зърнената договорка, която изтича на 17 юли, да бъде удължена с най-малко три месеца. В същото време тя се застъпва за удължаването ѝ с две години, сподели турският президент.

Доставките на зърно се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли м. година сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден кулоар за експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. В Истанбул бе открит Съвместен координационен център, който инспектира товарите, напомня Българска телеграфна агенция. 

Руският президент Владимир Путин може да посети Турция идващия месец, съобщи още Ердоган. „ Продължаваме да преговаряме както с Русия, по този начин и с Украйна за размяната на военнопленници. Следващия месец господин Путин ще посети Турция. И още веднъж ще имаме опция да обсъдим тази тематика във формат тет-а-тет. Аз също ще продължа да подкрепям договарянията с него по телефона през идващия интервал “, сподели турският президент след диалози с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Истанбул.

Ердоган означи, че „ въпросът за размяната на военнопленници е един от целите на сегашния дневен ред “. „ Ще обсъдим тази тематика и по телефона (с Путин). Надявам се скоро да реализираме резултати “, сподели турският водач.

Инфо: ТАСС, Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР